O firmie

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe VITPOL powstało w czerwcu 1990r w Długiej Wsi. Bazą do jego utworzenia było gospodarstwo zielarskie ZIOŁOWIT od lat zajmujące się produkcją i obrotem ziołami na potrzeby przemysłu mięsnego.

Początkowo firma miała charakter wyłącznie handlowy, a pierwszą produkcję środków wspomagających dla przetwórstwa mięsnego uruchomiono w 1995r. Rok później rozpoczęto produkcję wyrobów przeznaczonych do sprzedaży detalicznej.

Dziś VITPOL produkuje szeroką gamę środków funkcjonalnych, mieszanek stabilizujących barwę, wzbogacających smak gotowego wyrobu. Odpowiadając na potrzeby rynku komponujemy według własnych receptur różnorodne mieszanki wspomagające, przyprawowe i dekoracyjne. Nad prawidłowym wprowadzaniem tych środków do produkcji czuwa wykwalifikowana kadra technologów - doradców przygotowanych do rozwiązywania aktualnych problemów pojawiających się w produkcji wędlin i wędzonek. Od 2000 roku głównym profilem działalności stało się kompleksowe zaopatrzenie przemysłu mięsnego. Dla tego celu uruchomiono nowoczesne laboratorium technologiczne , służące min. do demonstrowania potencjalnym odbiorcom procesów produkcji wyrobu oraz do prowadzenia poszukiwań nowych rozwiązań technologicznych.

Oferujemy Państwu również przyprawy naturalne i susze warzywne. Posiadamy nowoczesną suszarnie wyposażona w urządzenia najwyższej klasy. Całodobowy nadzór technologiczny czuwa nad procesem suszenia, ponadto produkty końcowe przechodzą zintesyfikowany proces oczyszczania nad którym czuwa firmowe laboratorium mikrobiologicznego. Wszytsko to robimy po to, aby naszego produkty spełniły wszytskie Państwa oczekiwania. Duża moc produkcyjna pozwala nam nosić miano jednego z największych producentów suszonej natki pietruszki w Polsce. Ogromna powierzchnia mazgazynowa gwarantuje magazynowanie wysuszonych produktów dzięki czemu możemy poszczycić sie bardzo krótkim czasme realizacji zamówień.

W swojej ofercie posiadamy produkty pakowane w opakowania cateringowe i luzy oraz produkty przeznaczone na rynek detaliczny. Firma Vitpol jako pierwsza wprowadziła na polski rynek przyprawę uniwersalną – Degustę. Degusta zagościła na stałe w sercach i na stołach Polaków. W związku z dynamicznym rozwojem firmy wprowadziliśmy w tym roku nowe warianty smakowe tradycyjnej Degusty: DEGUSTE EXCLUSIVE, DEGUSTE WOŁOWĄ, DEGUSTE 18 WARZYW, DEGUSTĘ DO MIĘŚ, DEGUSTĘ DROBIOWĄ.
Nasza oferta detaliczna to także ponad 60 pozycji asortymentowych takich jak: przyprawy jednorodne , mieszanki przyprawowe i przyprawy cukiernicze oraz bakalie – oferowane pod marką Degusta. W ubiegłym roku powstała w naszej firmie także nowoczesna linia technologiczna do produkcji przyprawy w płynie. Nasz zakład produkcyjny to jedno z miejsc z których jesteśmy najbardziej dumni. Nowoczesny park maszynowy w całości wymieniony w 2007 roku jest perła w naszej koronie. Wysoka wydajność, produkcja z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych i jakościowych, bezawaryjność, to tylko niektóre zalety nowoczesnego parku maszynowego, które pomogły nam zapracować na miano solidnego dostawcy.

Produkcja i konfekcja przypraw, mieszanek przyprawowych oraz środków wspomagających dla przemysłu mięsnego odbywa się pod stałą kontrolą nowoczesnego laboratorium mikrobiologicznego, znajdującego się w siedzibie firmy.

Przy zakładzie produkcyjnym uruchomione zostało laboratorium technologiczne służące do prowadzenia poszukiwań nowych rozwiązań technologicznych oraz pełni rolę pokazowo-dydaktyczną. Jest to jeden z najnowocześniejszym tego typu obiektów w Polsce, który pozwala na bezpośrednie zademonstrowanie potencjalnym odbiorcom nowego wyrobu lub nowej technologii wytwarzania. Organizowane tu szkolenia technologów z kraju i z zagranicy spełniają funkcję promocyjną dla nowych wyrobów i ich producenta.

W 2001 roku firma VITPOL przystąpiła do wdrażania Systemu Zarządzania Jakością wg międzynarodowej normy ISO 9001:2000, którego wdrożenie zakończyło się uzyskaniem certyfikatu. Uzyskanie certyfikatu potwierdziło profesjonalizm realizowanych w przedsiębiorstwie procesów pozwalających w pełni sprostać potrzebom i oczekiwaniom naszych Klientów.

W kwietniu 2003 roku rozpoczęto prace nad wdrożeniem w firmie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP, a następnie została podjęta decyzja o zintegrowaniu Systemu Zarządzania Jakością wg ISO 9001:2000 z systemem HACCP. Stworzenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania miało na celu poprawę wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstwa, zapewnienie stałego podnoszenia jakości świadczonych usług oraz doskonalenie efektywności procesów zarządzania w naszym przedsiębiorstwie wraz z zachowaniem wysokiego standardu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Przez cały czas swego istnienia firma VITPOL intensywnie poszukiwała nowych rozwiązań, nowych propozycji dla stawiającego coraz wyższe wymagania rynku.

Firma Vitpol konsekwentnie poszerza zakres działalności wychodząc poza granice kraju. Pierwsze kierunki ekspansji to kraje Europy Wschodniej.
Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości starannie dobranych surowców z roku na rok zwiększa się ilość naszych zagranicznych partnerów.. Dla każdego rynku zagranicznego posiadamy specjalną ofertę przypraw charakterystycznych dla kuchni regionalnych.
Szybka i skuteczna reakcja na potrzeby Klientów to dewiza przyświecająca naszym działaniom.